Wat kan/doet de Raad?

De belangen van kinderen in jouw gemeente

Wat kan de raad?

Middels de Gemeentewet worden er veel zaken geregeld. Zoals met zoveel zaken kun je terecht in een wet, in dit geval de Gemeentewet.

Je hebt als raadslid het recht van:

  • initiatief: dat is zelf een onderwerp inbrengen. Nu die zijn er meer dan genoeg.
  • moties: dat is een mening, oordeel, wens of verzoek uitspreken
  • amendement: een ontwerpbesluit vernaderen
  • vragen: je kunt mondelinge en schriftelijke vragen stellen aan het bestuur
  • informatie: het bestuur heeft een actieve en passieve plicht tot informatie geven en daar kun je vervolgvragen overstellen
  • budgetrecht: vaststellen van de gemeentebegroting en gemeenterekening
  • rekenkameronderzoek: naar de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van gemeentegeld
  • Wie denkt hier niet aan het vele, vele geld aan Jeugdbescherming
  • ondersteuning"raadsleden kunnen altijd een beroep doen op de griffie

De gemeenteraad neemt allerlei besluiten die burgers aangaan. Daarbij kunt u op verschillende manieren invloed hebben. Namelijk: inwoners en organisaties kunnen tijdens raadsvergaderingen gebruik maken van spreekrecht. Zij hebben dan de mogelijkheid iets te zeggen over de onderwerpen die op de agenda staan. Ook kan men aandacht voor andere onderwerpen. Als burger kunt u de raadsleden persoonlijk of per mail benaderen met vragen, bijv. als het gaat om zaken m.b.t. jeugdzorg.

Steunverklaringen

Er zijn 355 gemeenten in Nederland en de gemeenteraad bestaat uit 19 tot wel 39 leden. Om in de raad te komen moet je gekozen zijn en daarvoor is een actie voor steunverklaringen nodig. In een raad met 39 leden of meer (grote steden) heb je voor 1 raadslid 30 steunverklaringen nodig. In een raad met 19-38 leden (grotere gemeenten) heb je voor 1 raadslid 20 steunverklaringen nodig. In een raad tot 19 leden heb je voor 1 raadslid 10 steunverklaringen nodig.

Een meer gewoon woord voor ondersteuningsverklaring of steunverklaring is steunbriefje. Een steunverklaring is een heel normaal briefje, waarin iemand verklaart ermee in te stemmen dat een persoon op de kandidatenlijst van een bepaalde partij komt. Deze verklaringen hebben wij hard nodig. Het is dus beslist geen stem (bij verkiezingen) uitbrengen!

Hoe kun je als burger invloed hebben?

De raad neemt besluiten en daarvoor wordt er veel vergaderd. Er is gekozen voor het BOB model. In dit model wordt eerst Beeldvormend informatie opgehaald. De beeldvormende fase is voor als burger belangrijk. De raad gaat dan in gesprek met betrokkenen. Hierbij wordt bij voorkeur op lokatie (dus niet in het gemeentehuis) vergaderd. Tot nu toe doen raadsleden heel weinig voor kinderen en jongeren. Ze weten van scholen, clubs, jeugdhonken en van Jeugdbescherming weinig af. Er moet veel meer openheid komen. En dat willen we bewerkstelligen.

De Jeugdwet

Een belangrijk onderdeel van de Jeugdwet vormt Hoofdstuk 2 Artikel 2.2:

1. De Raad stelt periodiek een plan vast dat richt geeft aan de door de Raad en het College te nemen beslissingen over preventie, uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering.

2. Het plan bevat de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren beleid over preventie, uitvoering.

Informatie

Onze contactgegevens

06-20673029/06-40971497

Kaagwerf 42, 2804MT Gouda

Contact / Lid worden

Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en onze vereniging verplicht zich tot het navolgen van de AVG.